Hvert år bliver der lavet massevis af visuelle identiteter for virksomheder og institutioner. Nogle er mere vellykkede end andre. De gode giver kunden en identitet, hvor de kan være sig selv og samtidig skille sig ud fra mængden. De rigtig gode ændrer reglerne indenfor et givent område. De geniale? De ændrer den måde vi tænker grafisk design. Her har jeg listet 10 internationale identiteter fra de sidste fem år, som jeg synes du skal kende.
Burgerking har netop lanceret deres nye identitet, fuldstændig eminent designet af det New York-baserede bureau Jones Knowles Ritchie. Og her bliver det ret tydeligt, at det nye årti vi måske skal til at finde vores inspiration i, er 1970’erne.
Illustrationer, farver og den buttede, Cooper-esqe skrifttype. Alt virker fresh og moderne og samtidig 100% genkendeligt. Det er som 1970’erne er blevet fundet i en kasse på loftet, støvet af og er klar til brug. Hvem havde lagt dem derop?
1970’erne er kommet til de store NY-baserede bureauer. Og sjovt nok herigennem også til København. Den såkaldte NOMA-burger fra Popl har fået et design fra NY-baserede Gretel. Du kan se identiteten her.
Igen ser 1970’erne bare super fresh ud. Supergrafikken er en slags analoge bloktryk, så på den måde rammer Popls nye identitet to af de trends jeg har defineret i min E-bog, nemlig både 1970’erne og det analoge. Du kan iøvrigt hente min e-bog her.
Hvad er forbindelsen mellem de bedste danske kokke og de bedste amerikanske designere ved jeg ikke. Men Gretel har også designet identitet til bageriet Hart, der også har tråde til NOMA.
Islænderne er stolte af deres historie, og det viser de i den nye identitet for det islandske fodboldforbund, KSI. Både det nye mærke og den nye skrifttype er ekstremt godt udført af — naturligvis Islandske — Brandenburg.
Logoet består af de fire sagnfigurer der beskytter Island (fra toppen, med uret): Kæmpen, Dragen, Tyren og Ørnen.
Hos Masterclass underviser verdens største kapaciteter indenfor deres respektive fag. I 2020 blev deres identitet redesignet af NY-baserede Gretel. Som en virksomhed der selv har et stort M som logo, må man elske Masterclass hullede M.
Gretel har prøvet en spændende ting, nemlig at give hver underviser sin egen typografi. Det er en god idé. Måske bare ikke brandingmæssigt. For det betyder, at typografi som identitetsbærende element for Masterclass forsvinder. Det har de måske sandet, for realiteten er, at de primært bruger en kraftig, DIN Condensed-ish skrifttype i majuskler.
Ikke mindre end 19 interne designteams og 17 eksterne bureauer skulle der til, for at skabe en ny visuel identitet til VW. Logoet er en fuldstændig forenkling af fortidens pinlige 3D-logo, og er historien om mådehold og ydmyghed efter dieselgate. Logoet skal være ledestjerne for VWs nye elbilsatsning. Og den nye visuelle identitet løser problemet. Altså det grafiske. Om VW kan transformere sig til en ren forretning, må tiden vise. Se logoet hos Volkswagen.
Volkswagen er langtfra det eneste bilmærke der har smidt stiletterne og trukket i de flade sko. Det kan du læse mere om i mit blogindlæg om fladt logodesign i bilindustrien.
Twitch er en tjeneste, der livestreamer gameplay. Jeps, det er ungt. Og de fleste over 25 forstår nok ikke en lyd. Men det gør de hos Collins, der har designet visuel identitet til tjenesten. Og her er firsere for fuld udblæsning. Farver, gradueringer, skygger, billedstil. Perfekt kombineret med 80’ernes arkadeæstetik. Collins har ikke opfundet ungdommens firser-fascination. Men de implementerer den perfekt for Twitch. Se identiteten hos Collins her.
Jeg har tidligere talt om fladt logo redesign i bilindustrien. Og det flade logodesign er da også en trend i min e-bog om tendenser indenfor visuel identitet i 2021.
Et af de allerbedste flade redesigns er Pentagrams redesign af Warner Bros. Man ved, at når de amerikanske svulstige 3D-metallogoer, med bevels og shine bliver redesignet, så har vi en trend.
Altid dygtige Stockholm Designlab har udviklet visuel identitet for det nye elektriske bilmærke Polestar (ejet af Volvos kinesiske ejere Geely). Det er vanskeligt at designe et nyt logo i en branche hvor mange brands har årtier på bagen — visse endda århundreder. SDL gør et formidabelt arbejde. Mærket ligner et billogo. Det er originalt og samtidig ekstremt enkelt. Og fortæller en historie om skandinavisk eksklusivitet. Ikke dårligt for en kinesisk bil … Læs mere på SDLs hjemmeside.
Collins originale identitet for IT-virksomheden MailChimp sætter illustrationer på kortet over stærke identitetsskabende elementer. Her blot to år efter kan vi se, at Collins med deres identitet startede en trend, hvor rigtig mange IT-virksomheder er begyndt at bruge illustrationer. Desværre kan det betyde at trenden bliver kortvarig.
Se mere på Collins hjemmeside.
Vi har prøvet at designe klubemblemer — og det kan godt være lidt tricky. Italienske Interbrand lavede i 2017 et efter min mening perfekt redesign af den traditionsrige klub Juventus. De sort/hvide striber og J’et flød sammen til et ikonisk våbenskjold. Og fornyede den gamle dame fra Torino. Men fansene? De blev sure. Mission accomplished? Se referencen hos Interbrand.
Vi laver også visuel identitet hos Monokrom. Det kan du læse mere om her.