10 krav til din designmanual

Skal du have ny designmanual eller skal den gamle opdateres? Så er der efter min mening en række krav du skal stille til designerne.
Af Lars Degnbol

Det er et stort arbejde af forny den visuelle identitet. Så hvis du skal have en ny designmanual er det vigtigt, at du får lagt rigtigt fra land. Det er ærgerligt at bruge tid og penge på en designmanual, og så ende med et dårligt produkt.

  1. Designmanualen skal være dynamisk og placeret i skyen. Du skal ikke acceptere at få tilsendt en pdf-fil. Ingen ved hvor den er eller hvilken udgave er den nyeste. Og det er svært – hvis ikke umuligt – af lave opdateringer.
  2. Der skal være en designbank. Den tid hvor designelementerne blev leveret som en zip-fil er forbi. Logoer, farver, typografier, skabeloner, mv. skal ligge online. Så grafikeren kan opdatere og du altid kan downloade dem.
  3. Dit logo skal være responsivt. Du skal have forskellige logoer til fx Social Media og hjemmeside. Og logoerne skal fx kunne skifte på hjemmesiden når man går fra desktop til mobilvisning. Læs mere om det responsive logo her.
  4. Der skal være eksempler. Reglerne skal være defineret. Klart nok. Men eksempler på lækre designløsninger, fx mockup af hjemmeside og brochurer giver inspiration til de grafikere, der skal arbejde videre med identiteten.
  5. Du skal have regler for placering, størrelse og respektafstand for dit logo. Det er ikke nok bare at modtage logoet. Du skal vide hvor stort skal det være? Hvor må det placeres? Hvad er afstanden til andre elementer og formatets kant?
  6. Du skal have typografier der passer til jeres arbejdsgange. Det hjælper ikke at der defineres 3 forskellige specialskrifttyper fra FontShop; hvis ikke de kan implementeres er det ligegyldigt.
  7. Du skal have en farve suite. Alt for mange designmanualer definerer farver, der blot er brydninger af logofarven. Det giver et alt for ensformigt og kedeligt grafisk udtryk. Og så skal farverne være defineret i CMYK, RGB, PANTONE og Hexadecimaler.
  8. Der skal være et supergrafik element (femte element). Så behøver man ikke overeksponere logoet for at vise din virksomheds identitet.
  9. Din identitet skal være lækker. Det burde give sig selv, men alt for tit bliver det gode og lækre design glemt i alle reglerne. Dit nye design skal være lækkert at se på.
  10. Din identitet skal løse dine behov. Det er ikke nok at have en samling regler. Dine konkrete grafiske behov skal adresseres af designmanualen. Hvis I fx står overfor at lave ny hjemmeside, skal den beskrives i manualen.

Vil du vide mere om hvordan vi arbejder med branding og visuel identitet?

Det har i mange år været svært for grafikere at bruge ren sort. I print har man benyttet 85-90% proces sort (såkaldt grafiker sort) og når man var så priviligeret ...
I bilindustrien er de lidt vulgære, sølvfarvede 3D-logoer blevet redesignet og erstattet af “flade logoer”. Her gennemgår jeg kort syv billogoer, der indenfor de sidste fem år er blevet fladet ...
Udviklingen indenfor visuelle identiteter går stærkt. I dette blogindlæg vil jeg prøve at indramme nogen af de vigtigste tendenser – der også kan have indflydelse på jeres arbejde med visuel ...